photo by Joe Wolf

Vrijdag 4 oktober 2013: peri-urbane ontwikkelingen en stadsgerichte landbouw in de Hudson Valley

Vrijdag verlaten we de stad New York en nemen we een kijkje in het buitengebied van de stad in de
Hudson Valley. Hoe krijgt de relatie stad-ommeland hier in de praktijk vorm? Hoe maken reguliere
boeren de overstap van productie voor de wereldmarkt naar productie voor de stad? En wat is de
rol van het bestaande agro-bedrijfsleven bij de ontwikkeling van stadslandbouw? We bezoeken
het Stone Barns Center for Food and Agriculture, een gerenommeerd instituut wat zich richt op
het stimuleren van een gezond en duurzaam voedselsysteem. Dit gebeurt o.a. door het trainen
van boeren in nieuwe, duurzame technieken, vergroting van de bewustwording bij de burger over
gezonde voeding en het leren aan kinderen over de herkomst van voedsel en de zorg voor het land.
Ook brengen we een bezoek aan het Glynwood Institute for Sustainable Food and Farming, wat zich
richt op het behoud van boeren en voedselproductie in dit gebied. Het inspelen op de behoeften
van bewoners (nieuwe markten) en het optimaal benutten van de beschikbare mogelijkheden voor
boeren en landeigenaren staan hierbij centraal (bijvoorbeeld door duurzame productietechnieken).

U ontmoet en hoort de visie en ervaringen van o.a.:
Jack Algiere, Farm Manager, Stone Barns Center for Food and Agriculture
Kathleen Frith, President, Glynwood Institute for Sustainable Food and Farming
Tally Blumberg, Senior Vice President, Programs Open Space Institute
Virginia Kasinki, Director, Community Based Programs

2012 groep op Stone Barns (foto Guido van Rijkom)